Att göra i Norrbotten

10 november, 2014 13:51

Som turist i Sverige, vare sig man kommer från utlandet eller turistar i sitt hemland, är det inte självklart att man ska åka till huvudstaden, då resten av landet också har mycket att erbjuda. Ett sådant område är Norrbotten, där både friluftsentusiasterna och stadsvandrarna kan hitta sin ideala semester.

Residensstaden i Norrbottens län är sedan 1856 Luleå. Besöker man residensstaden under sin visit i Norrbotten bör man inte åka därifrån utan att ha sett Luleå domkyrka, som är ett imponerande bygge från slutet på 1800-talet. Domkyrkan byggdes på den plats där den gamla kyrkan från 1700-talet, Gustafs kyrka, låg innan den totalförstördes i den stora branden i Luleå 1887. Den nya domkyrkan är gjord i rött tegel i nygotisk stil, och hette från början Oscar Fredriks kyrka. När Luleå stift bildades 1904 blev den dock stadens domkyrka.

Om man vill bege sig på sightseeing utanför staden Luleå kan Norrbotten skryta med att fyra turistmål i länet har fått tre stjärnor i reseguiden Michelin, en av de mest prestigefulla guiderna i turism- och restaurangbranscherna. Bland de resmål som fått utmärkelsen finns kyrkbyn i Gammelstad, en kyrkstad med fler än 400 välbevarade kyrkstugor och Norrlands största medeltida kyrka. Kyrkbyn togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1996. Ett annat av resmålen var Lappstaden i Arvidsjaur, belägen centralt i staden. Lappstaden består av ungefär 80 kåtor och stugor som härstammar från slutet av 1700-talet. Det var i lappstaden som den tidens samer bodde över natten under sina kyrkobesök. De sista två resmålen som tilldelades tre stjärnor var Áttje museum i Jokkmokk (ett fjäll- och samemuseum) och Kukkolaforsen nära Haparanda.Att göra i Norrbotten 1

Förutom detta mer traditionella turistande, kan den som söker friluftsliv finna också detta i Norrbotten. Den variationsrika miljön, med både skog, våtmark och fjäll, gör att goda förutsättningar finns för både fiske och jakt, liksom för vandring och camping. Det finns också flera möjligheter att hyra en fjällstuga för att bo en längre period nära naturen. Äger man en stuga i fjällen kan uppvärmningskostnaderna bli höga. Det kan då vara en bra idé att skaffa en energisnål varmvattenberedare. Du hittar varmvattenberedare från olika tillverkare på Nevica.se.

Oavsett om du riktar in dig på stadssemester i Luleå eller Arvidsjaur, eller vill uppleva naturen från en fjällstuga, är Norrbotten resmålet för dig.

Kommentarer stängda

pulse