Hotell i Norrbotten

27 januari, 2015 13:29

Norrbotten är vårt nordligaste län och går knappast att sammanfatta i ett par meningar. Eftersom landytan är så vidsträckt finns här de flesta nyanser av svensk kultur. Ändå finns det vissa pärlor som skiner starkare än andra – och som har fått symbolisera Norrbottens skönhet och attraktion. Det är framför allt hotellen som har satt Norrbotten på kartan. I Sverige har vi länge vetat att det här finns natursköna miljöer i särklass, men tack vare dessa högkvalitativa hotell har även resten av världen på reda på det. Det gör att det nu vallfärdar turister till norra Sverige för att utforska de exotiska omgivningarna.

 

Ett hotell som under lång tid förknippats intimt med Norrbotten är tveklöst Ishotellet i Jukkasjärvi. Det pratas ofta om att hotell är unika till sitt utseende, men Ishotellet är ett av få hotell i världen som verkligen kan stoltsera med en egen stil. Eftersom hela hotellet är gjort i is är det här bara ett hotell som finns på vintern, men då är det ofta fullbokat under långa perioden. Den som vill bege sig hit får därför vara ute i god tid. Man kan välja att antingen sova kallt eller varmt, där den kalla delen kräver en bra sovsäck, mössa och andra accessoarer för att klara natten utan att frysa. Den varma delen har all utrustning som ett bra ska ha med en högklassig restaurang och badrum.Hotell i Norrbotten 1

 

Under sommarhalvåret beger sig många av Norrbottens turister till Harads istället. Det ligger en bit norr om Boden och har Tree Hotel som sin stora turistattraktion. Om Ishotellet i Jukkasjärvi avslöjar sin affärsidé redan i namnet, så gör Tree Hotel precis samma sak. Här bor du nämligen uppe i träd – bokstavligt talat. Rummen är byggda i små kojor högt uppe på trädstammarna, så utsikten över det vackra landskapet är magnifik. Du väljer själv om du vill bo i en lyxigare variant eller om du tar den något enklare inredda trädkojan. Många kändisar har lockats av det udda konceptet, där supermodellen Kate Moss är en av många som kommit hit för en minisemester.

 

Norrbottens natur är vida berömd, och det gör att alla hotell i regionen har goda möjligheter att ge sina besökare saker att göra under dagarna. Jakt är en vanlig sysselsättning för den som väljer att åka hit under jaktsäsong medan fågelskådning är en lockande sysselsättning för andra. Ett annat fritidsintresse som har stor utbredning i Norrbotten är fiske – köp ett fiskekort och ta med dig din  fiskeutrustning.

Kommentarer stängda

pulse