Kiruna

4 april, 2017 22:59

År 1900 grundades staden Kiruna i Norrbotten. Denna stad har byggts upp från grunden runt dess viktigaste näringskälla, nämligen att bryta malm. Gruvorna har dock kommit att bli ett hot mot staden, som riskerar att rasa. För att lösa detta problem har man bestämt sig för att flytta Kiruna. Projektet att bygga en ny stad har redan påbörjats, men det är ett arbete som kommer att pågå i många år. Kirunas placering på jordklotet gör det även till en utmärkt plats att studera rymden och det finns ett rymdcampus i Kiruna där man bland annat studerar norrsken.

En av Sveriges vackraste städer

här är en lista där Kiruna är med som en av Sveriges vackraste städer enligt en svensk dagstidning. Många besöker Kiruna för att uppleva den storslagna natur som sträcker ut sig mil efter mil. Under sommarhalvåret kan du bada i någon av de många sjöarna och förundras över att solen lyser även mitt i natten. På vintern kan du utforska ett snötäckt landskap och åka skidor. Du kan också åka tåg från Kiruna till Narvik, en resa som tar cirka 3 timmar, men som tar dig över polcirkeln och genom förbluffande vacker natur. Denna tågresa sägs nämligen vara Sveriges vackraste.

Bo på Ishotellet

Vill du uppleva något unikt så ska du besöka världens största ishotell som ligger i Jukkasjärvi, cirka 2 mil från Kiruna. Hotellet är precis som det låter, uppbyggt av is och snö. Eftersom att hotellet smälter under våren, så byggs ett nytt hotell med ny arkitektur upp varje år. När du övernattar på hotellet så kan du välja mellan kallt eller varmt boende. Väljer du det kalla boendet så sover du i en sovsäck och du får även låna varma kläder som overall och boots. Utöver hotellet så finns det även en isbar där drinkarna serveras i glas gjorda av is.

Kommentarer stängda

pulse